Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwater meer in West-Europa. Dit is ontstaan door de afsluiting van de zeearm met de Brouwersdam in 1971 als onderdeel van de Deltawerken. Er ontstond een uniek natuurgebied dat bescherming geniet van de Natura2000 wetgeving. Maar de afsluiting had ook nadelige effecten. De afgelopen decennia zijn er meer en meer zuurstofloze delen ontstaan. Hierdoor staat het hele ecosysteem onder druk en daarmee het hele gebied, met al zijn functies.
Daarom is het plan opgevat om een doorlaat te realiseren in de Brouwersdam om beperkt getij terug te brengen in de Grevelingen. Hierdoor wordt de aanwezige zuurstofloosheid substantieel verbeterd en ontstaat nieuw intergetijdengebied. Daarbij staat de bescherming van bestaande natuurwaarden boven water in goede balans met het verbeteren van de waterkwaliteit onder water. Dit plan is een voorbeeld van opgave gericht werken, waarbij veel overheden samenwerken: De ministeries van IenW, LNW en EZK, de provincies Zeeland en Zuid-Holland, de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat.
VDCP maakt deel uit van het team Omgevingsmanagement en Communicatie bij dit project. Introductie van getij in het gebied gaat gepaard met veranderingen voor vele gebruikers in en om het meer. Zorgvuldige communicatie, transparantie en vroegtijdig betrekken van belanghebbenden tijdens het proces van de planuitwerking is de opdracht van het omgevingsmanagement. Kijk op www.getijgrevelingen.nl voor meer informatie over dit project.